Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Časté nemoci mysli obyvatel (nejen) České republiky

Rasismus, xenofóbie, egocentrismu, či antropocentrismus jsou široce rozšířené nemoci, které vážně ovlivňují schopnost úsudku. Lze je léčit?

Příčiny nemocí mysli

Nemocí mysli je mnoho. Většina z nich je léčena psychiatry a psychology, ale jiné nemoci tito specialisté ignorují, přestože nemocnému vážně narušují schopnost percepce reality a uvažování.

Nemoci jako je rasismus, xenofóbie, egocentrismu a antropocentrismus lze analyticky rozdělit dle hlavní příčiny. Tyto nemoci se ovšem často prolínají.

Nemoci ze strachu

Příkladem nemoci ze strachu je xenofóbie. Xenofóbie, tedy strach z cizího, vychází z potřeby předvídatelného světa. Nemocný má zhoršenou schopnost přizpůsobit se realitě. Svět je pro něj plný nepředvídatelných jevů, kterých se děsí. Přirozeně tak touží po kulturní, názorové i etnické homogenitě. V takovém prostředí přirozeně klesá pravděpodobnost výjmečnosti, které se xenofób bojí.

Xenofóbie je často spojena s autoritativní výchovou. Při dědění této nemoci hrají významnou roli zákazy a tresty. Individuální jednání a kreativita není žádoucí. Dítě si přísné normativní vzorce internalizuje a později je považuje za své. Proto jakoukoliv jinakost přímo považuje za ohrožení vlastního ega. Ego zmítané strachem může snadno přejít do útoku. Xenofóbie je tedy i sociálně patologická nemoc.

Nemoci z pocitu nadřazenosti

Pocit nadřazenosti je variace na pocit strachu. Zdánlivě se jedná na hrdost na své ego, kulturu, či etnicitu. Přesto tu je latentní motiv zbavit se všech, kteří dokáží konkurovat, nebo ohrozit pocit nadřazenosti. Z tohoto důvodu třeba nacisté hledali po celém světě důkazy o nadřazenosti Árijců. Ve svém hledání ovšem selhávali, protože nic takového jednoduše neexistuje.

Vzorem pro nacisty byl kastovní systém v Indii. Vládnoucí třída tu byla strikně oddělena od pracujících. Nacisté Árijce prezentovali jako kmen, který do Indie přinesl vzdělání a vyšší kulturu. Opak je ovšem pravdou. Předárijská Indie byla vyspělou agrární kulturou. Árijci byli pastevci a válečníci. Uměli lépe válčit a tak rozvinutou zemědělskou kulturu dobyli. Poté přijali rozvinutou kulturu místního obyvatelstva a prolnuli ji se svou. Kasty měly zamezit návratu původních obyvatel k moci. Díky systému náboženství se pak dařilo vychovávat další generace v duchovním otroctví.

Případ Indie dokazuje, že nic jako čistá kultura neexistuje. Dobyvatelé i poražení si vzájemně vyměňují své kultury a vytváří novou. Proto je pocit nadřazenosti falešný pocit, protože ignoruje realitu. Stejně jako u xenofóbie jsou nemoci z pocitu nadřazenosti snahou o obranu svého jáství. Dle zásad taoismu můžeme identifikovat příčinu pocitu nadřazenosti v nízké sebedůvěře. Nemocný má vesměs vážné pochybnosti o sobě, svému národu a kultuře. Bojí se konkurence a možnosti, že by někdo mohl být lepší. Manifestované představy o vlastní důležitosti jsou jen pokusem, jak zamaskovat vlastní nedostatečnost.

Léčba mysli

"Příjmout nepřijatelné" je řešením těchto nemocí mysli. Tantrici meditují na hřbitovech a přestavují si, jak se jejich tělo rozkládá. Obdobnou praxi mají i Tibeťané, kteří si již během svého života představují vlastní smrt.

Pomocí meditací nad vlastním strachem ho můžeme překonat. Předpokladem k léčbě je pravdivost vůči sobě. Téma, které se nás vnitřně dotýká a bolí, je téma, které znázorňuje ono "nepřijatelné". Meditujte proto nad tím, jak se vám děje ono nepřijatelné. Příjměte to. Nechte to dojít do nejděsivějších vizí. Když máte pocit, že jste našli příčinu svého strachu, tak ji opusťte. Nechte ji být. Soustřeďte se na dýchání. Dýchejte zhluboka, klidně, vědomě.

Tato praxe má pozitivní účinky. Pokud ji zvládnete, tak budete v budoucnu ovládat všechny situace, které ve vás vzbuzovali strach a nutili vás reagovat v zájmu "záchrany ega".

Autor: Luděk Kvapil | pátek 9.8.2013 10:45 | karma článku: 8,47 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Luděk Kvapil

Co potřebují vegani

Lidé se rádi dohadují, co vlastně vegani potřebují. Je to vitamín B12? Bílkoviny? Potřebujeme daleko více. Potřebujeme si uvědomit sami sebe nikoliv jako izolované exoty, ale jako živé sociální hnutí. Jak na to?

10.2.2015 v 23:01 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Společnost

Luděk Kvapil

Proč státní IT zakázky selhávají?

Informační technologie jsou významným zdrojem pokroku, usnadňují práci a pokud jsou správně využity, tak nám ušetří nebo i vydělají. Čím to je, že velké IT zakázky jsou často předražené, přestože výsledný produkt vůbec nefunguje?

12.11.2014 v 16:00 | Karma: 10,92 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Luděk Kvapil

Propagátoři kyberšikany: TV Nova, Extra.cz

Máte krásnou dceru, sestru, nebo přítelkyni? Vadí nějaké sokyni, nebo odmítla chlapa, který to neunesl? Pro TV Nova a Extra.cz jsou vaši blízcí kurvy!

27.10.2014 v 22:43 | Karma: 17,86 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Luděk Kvapil

Řešení "problému" s muslimskými šátky

Patří na státní školy náboženské symboly? Mají studenti právo na svobodu vyznání? Návod jak vyřešit problém se šátky na státních školách.

30.8.2014 v 11:52 | Karma: 15,68 | Přečteno: 2037x | Diskuse| Společnost

Luděk Kvapil

Titushky a temná strana PR

Orientovat se v situaci na Ukrajině je poměrně složité. Ve hře je několik zájmových skupin. Technologie propagace jejích cílů jsou různé. Temnou stranu manipulace s lidmi ztělesňuje fenomén titušků. Kdo jsou a jaká je jejich role?

20.2.2014 v 13:59 | Karma: 12,99 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Konzultant online marketingu, taoista šmrcnutý zenem, pasivní aktivista a kryptopunker.


Najdete mě i na Google Plus pod účtem Luděk Kvapil, nebo na Twitteru jako sivaO1c. Samozřejmě působím na na Facebooku