Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J60a62n 91R62á13ž

9. 8. 2013 16:27

Když se spojí životní zkušenost s jednoduchostí  dítěte, dostaví se moudrost.

(Výrok připisovaný Lao'c)

P.S. Jsou lidé, kteří svou neklidnou mysl zásobují neustále novými a novými informacemi,ale nedají ji čas , ani prostor aby je dostatečně zpracovala a konfrontovala se životními zkušenostmi. Výsledkem je myšlenkový chaos, který vzbuzuje u posluchačů,či čtenářů spíše rozpaky, než respekt k autorovým znalostem. 

S takovým člověkem bohužel nelze diskutovat, neb jeho domněnka, ze jeho názory jsou ucelené a zasazené do logického rámce, mu nedovolí připustit, že oponent může mít pravdu... to je neadresné konstatování vyvolané rozpaky po přečtení článku.

1 0
možnosti

V poslední době se slova xenofóbie, rasismus, apod. skloňují ve všech pádech, ale v mnoha případech, když je znám kontext, zhusta pozbývají původní význam, či jsou účelově podsouvány tam, kam nepatří.

 Pokud Vás k tomuto "hlubokomyslnému" blogu inspiruje právě ta častá frekvence těchto slov, potom je ten kontext sakra důležitý. A velmi důležité je i to, komu byste tyto "nemoci" diagnostikoval a na základě čeho.

Ono by se totiž mohlo lehce stát, že onálepkujete někoho, kdo má oprávněný vztek a strach na základě zkušeností a že další, který do Vaší diagnózy nezapadá, zato škodí kde může a ač se cítí nadřazen, jeho slovník takový výraz nezná, ale je schopen se prezentovat jako oběť, Vás snadno o...obelstí. Budete tedy ordinovat meditace těm prvním a ti druzí se Vám budou smát za zády vám oběma...

P.S.: Je-li odlišnou kulturou život na úkor a ke škodám kultury jiné, proč by si to zástupci té jiné měli nechat líbit, či odpouštět a meditovat, pokud to pro ně znamená ztráty na majetku, zhoršení podmínek pro život, apod.? To je realita o které ovšem nepíšete. Ale lidé, kteří v ní žijí byste do té své reality klidně naškatulkoval.

3 1
možnosti

Zase jeden, co nepochopil, že xenofobie není žádná vada, to je obranný mechanismus proti pronikání potenciálních rizik.

2 1
možnosti

A vy nemáte dojem nadřazenosti vlastních hodnot? Nevím proč, ale z vašeho článku cítím víru v nadřazenost taoismu nad evropskou kulturou.. ;-) Pokud bychom nepovažovali svou kulturu za nadřazenou, pak bychom nemohli aplikovat právo na porušování etických norem, které vyplývají z hodnot daných naší kulturou. Bez pocitu nadřazenosti naší kultury bychom ani nemohli odsoudit "kulturu nacismu" :-/. Dostáváte se do klasické pasti, obhajujete toleranci v rámci svého autoritativního názoru.

2 0
možnosti
Foto

Robert: v tomto článku jsem citoval taoismus, ale mám i velmi dobré znalosti křesťanství, islámu, judaismu, wicca i šamanismu.

Z pohledu křesťana bych to popsal jinak, ale význam by to mělo stejný. Však Bůh stvořil všechny lidi k obrazu svému. Všichni jsme jeho děti, proto není nikdo nadřazenější a někdo podřízenější. Stejně tak nás křesťanství učí, že Bůh soudí lidi dle čistoty jejich srdce. Pokud někdo v srdci pěstuje nadřazenost a pýchu, tak se dopouští jednoho ze smrtelných hříchů.  Stejně tak úzkostné srdce dokazuje jen malou víru v Boha a jeho záměr.  ;-)

0 1
možnosti
Foto

Já se se svým antropocentrismem vyrovnávám docela dobře. Nevadí mi být příslušníkem dominantního druhu a netrpím pocitem provinění. Zato Vám, myslím, není pomoci.

2 1
možnosti

Ale Vam asi taky ne. Nezdalo se mi, ze by autor vnasel do diskuze polemiku. U Vas si nejsem tak jisty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Konzultant online marketingu, taoista šmrcnutý zenem, pasivní aktivista a kryptopunker.


Najdete mě i na Google Plus pod účtem Luděk Kvapil, nebo na Twitteru jako sivaO1c. Samozřejmě působím na na Facebooku